Täna algas kaitseväe õppus Kevadtorm (2)

Kevadtorm
, Meediaoperatsioonide keskus (MeOKe)
Copy
Kevadtorm algab.
Kevadtorm algab. Foto: Kaitsevägi

Täna algas kolm nädalat kestev kaitseväe õppus Kevadtorm, millest võtab osa üle 9000 inimese ligikaudu 13 riigist. Õppuse peamine tegevuspiirkond on Lääne- ja Ida-Virumaa.

29. aprillist kuni 17. maini kestval õppusel kontrollib kaitsevägi lahingplaanide sünkroniseeritust, juhtimistasandite vahelist koostööd ja üksuste valmisolekut lahingülesannete täitmiseks. Õppusel on peamine treenitav üksus 1. jalaväebrigaad ning õppuse intensiivseim osa kestab 2.-10. maini.

Kevadtormist võtavad osa nii maaväe, õhuväe kui mereväe üksused, kaasatud on 1. jalaväebrigaad, 2. jalaväebrigaadi, toetuse väejuhatuse, kui ka teised kaitseväe ja Kaitseliidu üksused. Kevadtormil osalevad nii Eestis paiknevad NATO lahingugrupi kui ka õppuste ajaks siia saabuvad kaitseväelased liitlas- ja partnerriikidest. 

Kolm nädalat kestvast õppusest Kevadtorm võtab osa üle 9000 inimese ligikaudu 13 riigist

Kolme nädala vältel on teedel liikumas tavapärasest rohkem kaitseväe tehnikat ning kolonne, mistõttu loodab kaitsevägi kaasliiklejate kannatlikkusele ja mõistvale suhtumisele. Õppusest võtab osa sadu ühikuid tehnikat, sealhulgas soomukeid, jalaväe lahingumasinaid ja tanke. 

Õhuruumi täidavad Ämaris paiknevad õhuvahendid, mida on näha ja kuulda peamiselt Ämari, Tallinna ning Lääne- ja Ida-Virumaa kohal, kuid ka mujal Eestis. Õppusel osalevad Saksamaa ja Ühendkuningriigi hävitajad Eurofighter, Poola ründelennukid SU-22, Ühendkuningriigi ja Ameerika Ühendriikide kopterid Wildcat, Apache ja Pavehawk ning Eesti õhuväe lennukid ja kopterid. 

Merevägi osaleb õppusel mereväe laevastiku sõjalaevadega ning teeb koostööharjutusi erinevate üksustega, samuti viib kaitsevägi 6.-9. maini läbi harjutusi Tallinna Sadamas, Läänemaal ja Bekkeri sadamas. 

Õppusel kasutatakse erinevaid imitatsioonivahendeid, sealhulgas paukpadruneid, õppegranaate ja valgusrakette. Rasketehnika, lennuvahendite ja imitatsioonivahendite kasutamine tekitavad tavapärasest rohkem müra. Kuna valjud helid võivad häirida nii lapsi kui koduloomi, palub kaitsevägi hoida võimalusel õppuste piirkondades mürapelglikud loomad siseruumides ning selgitada lastele toimuva põhjust.

Õppusel osalejad teevad omalt poolt kõik võimaliku, et vältida kahjusid taristule. Paraku pole alati võimalik kahjustusi täielikult ennetada või välistada. Kui kellegi omand on õnnetu juhuse tõttu saanud kannatada, siis palub kaitsevägi kahjud fikseerida ning võtta ühendust õppuse tsiviil-sõjalise koostöö meeskonnaga.

Plaanide kohaselt osalevad tänavusel Kevadtormil Ameerika Ühendriikide, Belgia, Gruusia, Kanada, Leedu, Läti, Poola, Prantsusmaa, Saksamaa, Soome, Ukraina, Ühendkuningriigi ja Eesti kaitseväelased. 

29. aprillist kuni 17. maini kestva Kevadtormi põhiraskus langeb suuresti Lääne-Viru ja Ida-Viru maakonnale, kuid puudutab ka Harju- ja Jõgeva maakondi. Õppuse põhitegevus toimub Alutaguse, Lüganuse, Jõhvi, Toila, Vinni ja Viru-Nigula valla ning Kohtla-Järve, Sillamäe ja Narva-Jõesuu linna territooriumitel. 

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles