Tagasivaade Kevadtormi lahingute eelõhtule: väliteenistus sõduritele ja tankimootori vahetus (2)

Kevadtorm
, Meediaoperatsioonide keskus (MeOKe)
Copy
Väliteenistus sõduritele õppusel Kevadtorm 2019.
Väliteenistus sõduritele õppusel Kevadtorm 2019. Foto: Kaitsevägi

Kevadtormi õppelahingute eel valmistusid üksused eelseisvateks pikkadeks päevadeks mitmel moel – hoolt kanti nii hinge, kui raua eest. 1. jalaväebrigaadi kaitseväelastel oli võimalus osaleda metsalaagris peetud väliteenistusel, Ühendkuningriigi üksusel tuli aga maastikul välja vahetada tankimootor.

1. jalaväebrigaadi kaitseväelased said õppelahingute puhkemise eel pühapäeva hilisõhtul osa võtta armulauaga väliteenistusest, mille viis läbi brigaadi kaplan kapten Peeter Paenurm. 

„Me usume ja tunnistame, et jumal ei armasta ega toeta sõda, aga me oleme veendunud, et jumal toetab neid, kes tahavad seista oma kodu, pere, sõprade ja iseenda elu eest,“ ütles kapten Paenurm. 

Kevadtormi ajal suutsid Briti sõdurid maastikul olles vahetada maailma üheks parimaks tankiks peetaval Challenger 2 mootori keset Ida-Virumaa metsi vaid paari tunniga.

„Avastasime eile probleemi. Meile toodi uus mootor, vahetame selle ära ning oleme homseks lahinguks valmis,“ ütles reamees Amanda Langton, tankieskadroni sõidukite mehhaanik.

Väiksema sõiduauto mõõtu 12-silindriline, 26-liitrine ja kaks tonni kaaluv Challenger 2 mootor on vahetatav kõigest kahe inimesega. Neljakesi saab seda teha aga kiiremini – umbes kahe tunniga. 

Eelmisel esmaspäeval alanud õppusel Kevadtorm osaleb kokku üle 9000 kaitseväelase 17 riigist. Õppusesse panustavad nii maavägi, õhuvägi kui merevägi. Kaasatud on 1. jalaväebrigaad, 2. jalaväebrigaad, toetuse väejuhatus ning teised kaitseväe ja Kaitseliidu üksused. Kevadtormil osalevad ka NATO lahingugrupi ning õppuste ajaks Eestisse saabunud liitlas- ja partnerriikide kaitseväelased.

Õppuse Kevadtorm 2019 galerii.
Õppuse Kevadtorm 2019 videod

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles