Kevadtormil osalev Poola raketiüksus harjutab Eesti mereteede kaitsmist

Kevadtorm
, Meediaoperatsioonide keskus (MeOKe)
Copy
Foto: Ardi Hallismaa / Kaitsevägi

Tänavu esmakordselt kaitseväe õppusel Kevadtorm osalev Poola rannakaitse raketiüksus harjutab koos mereväelastega Eesti mereteede kaitsmist.

„Siin nähtu on suurepärane. Eestlased on isegi liialt külalislahked, naljaga öelduna on see ka veidi mu treeningeesmärkide vastu. Üksusel on palju tegevust, seisame vastu uutele katsumustele logistikas, juhtimises ja turvaküsimustes,“ ütles Poola kaitseväe juhataja kindralleitnant Rajmund T. Andrzejczak. „Õppuse stsenaarium on väga hea, oleme valmis edasisteks suuremateks väljakutseteks.“

Poola rannakaitse raketiüksus on võimeline Norralt ostetud süsteemidega tabama kuni 200 kilomeetri kaugusel olevaid sihtmärke. Raketisüsteemid võeti Poola mereväe 3. laevastikus kasutusse 2015. aastal, neid on võimalik kasutada nii merel liikuvate sõjalaevade kui ka strateegiliste maismaasihtmärkide vastu.

„Rannakaitse iseenesest on kihiline ettevõtmine. Mõned ütlevad isegi, et see algab vaenlase rannikust ja lõpeb meie enda rannikul. Ja mida kaugemalt me suudame potentsiaalset vaenlast enda rannikust mõjutada, seda parem ta ju loomulikult on,“ ütles mereväe ülem mereväekapten Jüri Saska.

Poola rannakaitse raketiüksus saabus Eestisse Lublin-klassi Poola sõjalaeval. Teisipäeval, 7. mail paiknes üksus Kloogalt ümber Saaremaale, kasutades Virtsu-Kuivastu praami. Poolakate osalus Kevadtormil algas 29. aprillil ning lõpeb 10. mail.

29. aprillist kuni 17. maini kestval kaitseväe õppusel Kevadtorm osaleb kokku üle 9000 kaitseväelase. Õppusesse panustavad nii maavägi, merevägi kui õhuvägi. Kaasatud on 1. jalaväebrigaad, 2. jalaväebrigaad, toetuse väejuhatus ning teised kaitseväe ja Kaitseliidu üksused. Kevadtormil osalevad ka NATO lahingugrupi ning õppuste ajaks Eestisse saabunud liitlas- ja partnerriikide kaitseväelased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles